Varjele ilmastoa, varjele tulevia sukupolvia

Ilmastonmuutos sekä ilmaston lämpeneminen ei ole kiinalaisten salajuoni, kuten eräs amerikkalainen, erittäin vaikutusvaltainen, korkeassa poliittisessa asemassa oleva herrasmies on joskus todennut. Ilmastonmuutos on yksi maapalloamme pahiten uhkaavista ulkopuolisista tekijöistä, jonka pysäyttäminen tulisi olla koko kansakuntamme prioriteettilistalla numero yksi. Ilmastonmuutokseen on onneksi olemassa keinot sen nujertamiseksi, mutta helppoa se ei tule olemaan. Mikäli siis haluat jättää oman jälkesi maapallomme tärkeimmissä talkoissa, suosittelemme lukemaan seuraavan artikkelimme. 

Tulemme tänään käymään läpi sitä, millä tavalla juuri sinä voit vaikuttaa ilmastonmuutokseen sekä siihen liittyvien lieveilmiöiden vähentämiseen. Ota vinkit talteen ja pidä huoli siitä, että myös meidän jälkeemme tuleville sukupolvilla on mahdollisuus erinomaiseen elämään maapallolla, joka kuuluu meille kaikille!

Älä ajattele kuin muut

“Ei naapurin Perttikään kuitenkaan tätä tee, niin miksi minä tekisin. Miksi minä kierrättäisin tämän muovipussin, kun ei Perttikään niin tee.” Tämä on vaarallinen ajattelutapa, mutta valitettavan syvälle syöpynyt suomalaisten mieliin. “Jos ei muutkaan, niin en minäkään” on hyvin suomalainen tai itse asiassa kansainvälinen tapa katsoa asioita. Tämä on valitettavasti hyvin putkinäköisten ihmisten kommentointia, joka ei taatusti tule auttamaan maapallomme jälleenrakentamisessa. Ilmastonmuutosta ei tällä ajattelumallilla pysäytetä, joten ethän hyppää tähän kelkkaan ollenkaan mukaan. 

Näytä esimerkkiä. Kierrätä muovisi, jätä kaupasta muovikassit ostamatta ja käytä kestokassia. Mainitse takana olevallesi esimerkiksi sen hyödyistä, mikäli hän on ojentamassa kättään juuri kassahihnan alle poimiakseen muovipussin mukaansa. Tällä tavoin voit levittää sanomaa ilmastonmuutoksen tärkeydestä, näyttäen samalla itse esimerkkiä. Pyri tyrkyttämään asiaa joka kerta kun saat siihen mahdollisuuden. Muista kuitenkin, että monia ihmisiä saattaa alkaa ärsyttää, jos yrität tuputtaa heille omaa agendaasi. Mikä on sinänsä hauskaa, koska kyseessä on myös heidänkin agenda, ei pelkästään sinun. 

Vältä turhaa jätettä

Turhan jätteen vähentäminen saattaa aluksi kuulostaa vaikealta, sillä “mistä minä nyt nakkipakettini ostan?”. Turhan jätteen vähentäminen on kuitenkin välttämätöntä, mikäli aiomme asua maapallolla vielä 50 vuoden päästäkin. Voit omalla käytökselläsi vaikuttaa tähän suurestikin ja tehdä ekologisempia ratkaisuja arkisissa asioissa. Tällaisiin kuuluu esimerkiksi jo edellä mainittujen muovipussien jättäminen kauppaan, lahjojen kääriminen sanomalehtiin (ei ketään ja tarkoitamme siis, että ei todellakaan KETÄÄN kiinnosta se, minkälaisessa käärössä heidän lahjansa tuodaan) jne. Nämä kaikki ovat arkisia asioita, joilla on pitkässä juoksussa suuri merkitys sen suhteen, minkä verran rakas ilmastomme kestää kulutusta. 

Turhan jätteen määrää voit myös vähentää esimerkiksi sillä, että pyrit syömään vähemmän lihaa ja pidät huolen siitä, että kun joskus syöt lihaa, se on ekologisesti tuotettu sekä pakattu. Lihatiskit ovat tähän esimerkiksi erinomainen paikka, sillä voit siellä erikseen pyytää lihamestareita pakkaamaan lihasi vaikkapa paperipussiin, joka on moninverroin ilmastolle ystävällisempää kuin muoviset pakkaukset. 

Aurinkoenergia hyötykäyttöön useilla teollisuuden aloilla

Aurinkoenergian käytöstä on jo mahtavia esimerkkejä ympäri maailman, sillä esimerkiksi aina aurinkoisella Maltan saarella tällainen konsepti on ollut käytössä jo hetken aikaa. Monet nettikasinoita pyörittävät peliyhtiöt pitävät tukikohtaansa Maltalla ja mikä olisi parempi tapa kehittää jo valmiiksi erittäin vihreille toimijoille ekologista sähköä, kuin katolle asennettavat aurinkopaneelit? Malta on loistava paikka ekologisen sähkön tuottamiseen, mutta tällä hetkellä siellä ei valitettavasti ihan liikaa ole tarjolla osaavia toimijoita kyseisellä alalla. Suunta on kuitenkin selkeästi ylöspäin!

Author: sophia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *