Mitä on ilmastoystävällinen energia?

Jokainen meistä on varmasti kuullut jo puhuttavan kasvihuoneilmiöstä ja sen seurauksena tapahtuvasta ilmaston lämpenemisestä. Ilmiön takaa löytyy useita syyllisiä, mutta yksi suurimmista kasvihuonepäästöjen aiheuttajista on energiantuotanto nykyisillä käytössämme olevilla muodoilla. Energiantuotanto on yhteiskunnallemme välttämättömyys, sillä jokapäiväinen arkemme ei toimi ilman sitä – tulevaisuudessa energiankulutuksen ennustetaan kasvavan entisestään jopa kymmenillä prosenteilla. Olemme koonneet tälle sivustolle kattavasti tietoa energiantuotannon muodoista, niiden vaikutuksista sekä vaihtoehtoisista mahdollisuuksista. Löydät sivultamme myös paljon tietoa siitä, kuinka jokainen meistä voi omilla valinnoillaan osallistua ilmastotalkoisiin.

Miten energiaa voidaan tuottaa?

Energiaa voidaan tuottaa useilla eri keinoin. Karkeasti muodot voidaan jakaa neljään kategoriaan; ydinenergia, fossiiliset tuotantomuodot, vesivoima ja muut uusiutuvat energiantuotannon muodot. Muihin uusiutuviin energiantuotannon muotoihin kuuluvat esimerkiksi aurinkovoima, tuulivoima ja kokeellinen, hyvin kiinnostava aaltoenergia. Voit lukea lupaavasta aaltoenergian tutkimuksesta lisää sille omistetusta artikkelista. Osa näiden neljän kategorian tuotannon muodoista ovat ympäristöllemme erityisen haitallisia. Tiedätkö jo, mitä ne ovat, ja mitä ne tekevät planeetallemme? Sivuillamme pääset tutustumaan yksityiskohtaisesti ja kattavasti sekä ympäristöä vahingoittaviin että ympäristöystävällisiin energiantuotannon muotoihin.

Fossiiliset polttoaineet ja ympäristö

Energiantuotannon muodoista ympäristöllemme kaikkein kuormittavimmat ovat fossiilisia polttoaineita käyttävät tuotannon muodot. Fossiilisiin polttoaineisiin kuuluvat kivihiili, öljy, maakaasu ja turve. Kolme ensimmäistä ovat uusiutumattomia luonnonvaroja, ja myös viimeinen, turve, uusiutuu äärettömän hitaasti. Maankuoressa olevien varojen arvioidaan kuitenkin riittävän vielä sadoiksi vuosiksi eteenpäin. Näiden raaka-aineiden käyttö energiantuotannossa on edullista ja helppoa, ja siksi ne muodostavatkin edelleen yli 60 % maailman energiantuotannosta. Tämä on huolestuttava luku, sillä juuri fossiiliset polttoaineet ja niiden tuotantoprosessissa syntyvät kaasut ovat suurin kasvihuoneilmiön aiheuttaja. Tutustu aiheeseen tarkemmin sivustollamme.

Ympäristöystävälliset energiantuotannon muodot

Tällä hetkellä alle kymmenen prosenttia koko maailman energiantuotannosta hoidetaan puhtaasti käyttäen uusiutuvia luonnonvaroja. Tähän lukuun sisältyy vesivoima, aurinkovoima, tuulivoima ja muut mahdolliset energiantuotannon ympäristöystävälliset muodot. Viime vuosina näkyvän kampanjoinnin ja tiedottamisen seurauksena yhteiskunta on alkanut herätä vaatimaan muutoksia, ja uusiutuvien luonnonvarojen käyttö energiantuotannossa on pikkuhiljaa ottamassa vahvempaa asemaa. Kaikkien uusiutuvien luonnonvarojen käyttö ei ole täysin ongelmatonta, vaan niihinkin voi liittyä ympäristöön vaikuttavia tekijöitä – ne näkyvät kuitenkin enemmän paikallisella tasolla. Sivustollamme pääset tutustumaan tarkemmin uusiutuviin energianlähteisiin sekä niiden tuotantoprosesseihin.

Suurimmat kuormittajat elämässämme

Jos fossiiliset polttoaineet muodostavat energiantuotannon muodoista suurimman uhkan planeetallemme, mutta tiedätkö, mitkä ovat ympäristön suurimmat kuormittajat omassa elämässäsi? Hyvinvointivaltioissa lähes jokainen meistä on joka ikinen päivä osana edistämässä ilmastonmuutosta. Tämä saattaa kuulostaa rajulta, mutta kun lähdetään tarkastelemaan elämämme suurimpia kuormittajia, on se kiistämätön tosiasia. Kaikkein suurin kuormittaja on asuminen ja kotien lämmitys. Seuraavaksi kintereillä juoksee liikenne, ja kolmantena suurena kuormittajana painaa liharuokien tuotanto. Suurimmat ilmastokuormittajat elämässämme – artikkelista voit lukea lisää muun muassa ekologisesta jalanjäljestä ja maailman ylikulutuspäivästä.

Kuinka vähentää omaa energiankulutusta

Omaa ekologista jalanjälkeä voi pyrkiä pienentämään lukuisilla valinnoilla, esimerkiksi omaa energiankulutusta vähentämällä. Kodin energiankulutuksen vähentämisen ei tarvitse vaikuttaa radikaalisti omaan elämiseen, sillä todellisuudessa jo pienillä toimenpiteillä ja tarkkaavaisuudella voidaan saada aikaan jopa yli kymmenen prosentin säästöjä. Esimerkiksi jo yhden asteen lämpötilan laskeminen asunnossa tuo isot säästöt, mutta on käytännössä lähes huomaamaton meille. Samoin lukuisat pienet toimenpiteet, kuten sähkölaitteiden ja valojen sammutus ja hehkulamppujen vaihtaminen LED-valoihin auttavat säästämisessä, eivätkä vaadi sinulta minkäänlaisia ponnisteluja. Lue lisää vinkkejä energiankulutuksen pienentämiseen sivuiltamme.

Miten liikkua ilmastoystävällisemmin?

Liikenne aiheuttaa Suomessa noin viidenneksen kaikista hiilidioksidipäästöistä. Luku on käytännössä lähes yhtä suuri kuin asumisen ja lämmityksen vastaava luku. Myös liikkumisessa voimme kiinnittää huomiota omiin valintoihimme. Ilmaston kannalta ihanteellista olisi, jos henkilöautoilu saataisiin vähennettyä minimiin. Suomessa joukkoliikenne toimii hyvin, suosi siis sitä aina kun se on vain mahdollista. Kaikkein paras vaihtoehto on kävely tai pyöräily – se on paitsi täysin päästövapaata, kasvattaa myös kuntoasi. Entä olisiko lomamatkalle mahdollista suunnata lentokoneen sijaan junalla? Lue lisää vinkkejä ilmastoystävälliseen liikkumiseen keskittyvästä artikkelista.

Ilmastoystävällinen arki

Ilmastotalkoisiin voidaan osallistua useilla eri tavoin. Ilmastoystävällinen arki koostuu päivittäisistä valinnoista niin kodin sisällä kuin sen ulkopuolella. Se, mitä laitat lautasellesi, voi pitää sisällään pitkäkantoiset seuraamukset. Liharuoan tuotannosta aiheutuvat ympäristövaikutukset ovat huomattavasti suuremmat kuin kasvispohjaisen ruoan, ja liharuoan tuotanto pitääkin kolmossijaa energiarohmujen listalla. Jos et halua luopua lihatuotteista, suosi luomua ja lähituotantoa. Kierrätä mahdollisimman pitkälle kaikki pakkausmateriaalit ja erittele biojätteet muusta jätteestä – biojätteet muodostavat hajotessaan kaatopaikalla metaanipäästöjä. Saat paljon hyviä vinkkejä lisää ilmastoystävälliseen arkeen ja ruokailuun artikkelistamme, joka käsittelee ilmastoystävällistä elämää.

Omilla valinnoilla on suuri merkitys henkilökohtaiseen ekologiseen jalanjälkeen. Mitä useampi meistä tekee oikeat valinnat, sitä suurempi on yhteisvaikutuksemme. Ei tule myöskään unohtaa äänemme voimakkuutta; vaatimalla ilmastoystävällisiä energiantuotannon muotoja äänekkäästi ja heltymättä, saamme huomion kiinnitettyä oikeisiin asioihin. Vaihtoehtoisia tuotannon muotoja on olemassa, ja nyt jos koskaan on entistä tärkeämpää ottaa härkää sarvista kiinni, ja tehdä tiukkoja päätöksiä planeettamme puolesta. Toivomme sinun viihtyvän sivustollamme, ja löytävän täältä paljon hyödyllistä tietoa sekä varteenotettavia vinkkejä matkalla kohti ympäristöystävällisempää elämää – tervetuloa mukaan!

Author: adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *