Liikkuminen osana ilmastoystävällisempää elämäntapaa

Ilmastoystävällisempi elämä houkuttelee monia ihmisiä ympäri maailmaa, sillä ihmiskuntana alamme havahtua siihen, miten paljon kulutuksemme rasittaa planeettaamme ja ilmakehäämme. Keskimäärin yksi suomalainen tuottaa 11 tonnia hiilidioksidia, mikä on noin kaksi kertaa enemmän kuin koko maailmassa keskimäärin. Liikkuminen ja matkailu ovat elämänalueita, joissa jokainen suomalainen voi tehdä ilmastoystävällisempiä valintoja.

Mikä tekee liikkumisesta ilmastoa kuormittavan?

Liikkumiseen sisältyy kaikenlainen paikasta toiseen siirtyminen kuten työ- ja kauppamatkojen kulkeminen sekä matkustaminen kotimaassa ja ulkomaille. Sivuillamme voit lukea lisää aiheesta artikkelissa “Suurimmat ilmastokuormittajat elämässämme”. Liikkuminen on ilmastoystävällisempää, kun liikkumisen eri muodoilla aletaan tuottaa vähemmän hiilidioksidia ja muita erilaisia päästöjä. Ilmastoystävällisyyteen päästään, kun iso joukko ihmisiä alkaa tehdä omassa arjessaan päätöksiä, joilla:

  • vähennetään uusiutumattomien energialähteiden käyttöä,
  • vähennetään ilmansaasteiden määrää ja
  • pienennetään hiilijalanjälkeä.

Tänä päivänä on saatavilla runsaasti tutkittua tietoa siitä, millaiset liikkumismuodot rasittavat ilmastoa eniten ja miten paljon ilmastoystävällisempiä valintoja tekemällä voi vähintää rasitteiden määrää. Lentäminen rasittaa eri liikkumismuodoista eniten ilmastoa, ja esimerkiksi kaukomatkailun vähentäminen on tutkitusti ilmastoteko. Yksityisautoilu rasittaa ilmastoa myös päästöjensä takia, varsinkin, kun käytännössä ihmiset autoilevat yksin. Julkinen liikenne on tästä syystä parempi vaihtoehto.

Eri liikkumismuotojen ilmastoystävällisyydestä kerättyä tietoa hyödynnetään tällä hetkellä yhä enemmän erilaisissa päätöksentekoa tukevissa yhteyksissä. Esimerkiksi useat työpaikat ovat sitoutuneet huomioimaan ilmastotekijät työntekijöille suunnatuissa palveluissa ja eduissa tarjoamalla esimerkiksi polkupyöräetua tai julkisen liikenteen lippuetua autoedun lisäksi. Tutkitun tiedon pohjalta olemme koonneet tähän artikkeliin 5 vinkkiä ilmastoystävällisempään liikkumiseen. Vinkkiemme tavoitteena on:

  • opastaa lukijoita lisäämään hyötyliikuntaa,
  • auttaa valitsemaan pitkien matkojen kulkemiseen mahdollisimman ilmastoystävällinen vaihtoehto, sekä
  • opastaa välttämään turhaa yksinautoilua.

1. Kävely ja pyöräily

Kävely ja pyöräily ovat kaikkein ilmastoystävällisin tapa liikkua, minkä lisäksi ne tekevät ihmiselle hyvää. Monelle autolla tai julkisilla liikkumiseen tottuneelle voi olla vaikeaa lisätä hyötyliikuntaa ja lyhyidenkin asiointimatkojen taittaminen kävellen tai pyörällä voi tuntua vieraalta. Suosittelemme kuitenkin lukijoita lisäämään liikuntaa arkeen, sillä siten oppii huomaamaan paremmin, miten usein auton voi itse asiassa jättääkin kotiin.

2. Sähköpyörät

Sähköpyörät tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden yhdistää liikkuminen ulkoilmassa ja nopeahko eteneminen paikasta toiseen. Moni polkupyörällä työmatkat polkeva saattaa kokea pyöräilyn vaivalloiseksi hikoilun ja pyöräilyyn kuluvan ajan takia. Tällöin sähköpyörät tarjoavat oivan ratkaisun, sillä niissä oleva sähkömoottori keventää polkemista ja antaa hyvän nopeuden. Nopeuden takia suosittelemme sähköpyöriä kuitenkin vain kokeneille pyöräilijöille.

3. Sähkö- ja hybridiautot

Sähkö- ja hybridiautot ovat ilmastoystävällisempiä kuin tavalliset polttomoottorilla kulkevat henkilöautot. Sähköauto kulkee pelkällä ladattavalla sähköllä, kun taas hybridiauto hyödyntää sekä sähköä että polttomoottoria. Polttomoottori käyttää bensiiniä tai dieseliä polttoaineena. Bensiini- ja dieselkäyttöiset autot rasittavat ilmastoa käyttämänsä polttoaineen valmistamisen ja kuljetuksen sekä auton moottorissa tuottamien hiilidioksidi- ja muiden päästöjen takia.

Sähkö- ja hybridiautojen yleistymistä hidastaa Suomessa vielä näiden automallien korkeat hinnat sekä osin harvassa olevat auton sähkömoottorin pistorasiat. Hybridiautot voivat olla käyttäjälle helpompia, riippuen hybridiauton tyypistä. Joitain hybridiautomalleja voi ladata ulkoisesta virtalähteestä (näitä autoja kutsutaan pistokehybrideiksi) ja joidenkin hybridiautojen hybridivoimalinjan akusto lataantuu vain ajon aikana polttomoottorin ollessa käynnissä ja liike-energiaa talteen ottamalla.

4. Bussit, junat ja metrot

Julkisen liikenteen eli bussien, junien ja metrojen ilmastoystävällisyys riippuu pääosin kahdesta asiasta: kulkuneuvon käyttämästä energiamuodosta ja toteutuneesta käyttöasteesta. Sähkökäyttöiset kulkuneuvot kuten lähes kaikki metrot sekä sähköjunat ja sähkömoottorilla varustetut bussit ovat kaikkein ilmastoystävällisimpiä. Tämän lisäksi junia on dieselmoottorilla ja erityisesti Euroopan ulkopuolisissa maissa höyrykoneella kulkevia höyryjunia. Bussit kulkevat vielä usein bensiinillä tai dieselillä.

Bensiiniä käyttävillä polttomoottoreilla kulkevat julkisen liikenteen kulkuneuvot ovat nekin yksityisautoja ympäristöystävällisempiä, sillä ne kyyditsevät yleensä suurempaa ihmismäärää kuin yksityisautot. Mitä suurempi on julkisen kulkuvälineen käyttöaste, sitä ilmastoystävällisempää sillä kulkeminen on yhtä matkustajaa kohden. Käyttöaste on siten tunnusluku, eikä absoluuttinen arvo. Käyttöaste kuitenkin kuvaa hyvin sitä, mitä tapahtuu laajassa mittakaavassa.

5. Yhteiskäyttöiset autot

Yhteiskäyttöisten autojen ilmastoystävällisyys liittyy niin ikään käyttöasteeseen ja samalla niiden uskotaan kannustavan vähentämään yksityisautoilua. Yhteiskäyttöisiin autopalveluihin kuuluvat mm. työpaikkojen kimppakyydit, julkisen liikenteen lipun ja vuokra-auton yhdistävät palvelut sekä erilaiset Mobility as a Service eli MaaS-palvelut. Tällaiset erilaiset yhteiskäyttöisen auton palvelut ovat vielä matkalla kohti vakiintunutta toimintaa, mutta jo tässä vaiheessa ne voivat tarjota oivan liikkumisvaihtoehdon.

Työpaikkojen kimppakyyteihin sisältyy mm. paljon työkseen liikkuvien, kuten linja-auton kuljettajien ja kotityöntekijöiden autoilu työaikana. Julkisen liikenteen lipun ja vuokra-auton yhdistäviä palveluita on jonkin verran lanseerattu Suomeen, mutta ne eivät ole vielä kovin suosittuja. Nämä palvelut, kuten erilaiset MaaS-palvelut tarjoavat kuitenkin mahdollisuuden käyttää henkilöautoa tarpeen niin vaatiessa hankkimatta sitä kuitenkaan kokonaan itselle.

Kuinka paljon omilla teoilla voi vaikuttaa ilmastoon?

Omien tekojen kautta voi vaikuttaa ilmastoon paljon. Ihmiset usein seuraavat toistensa esimerkkiä ja toimimalla itse esimerkkinä ilmastoystävällisempien valintojen tekijänä voi rohkaista monia muita tekemään samoin. Kun ihmiset alkavat runsain mitoin huomioida omien valintojensa vaikutusta ilmastoon, voidaan hiilidioksidipäästöjen kasvu saada hidastumaan tai jopa laskemaan. Lue lisää omien toimien vaikutuksesta artikkelissamme “Ilmastoystävällisemmän elämän ABC”.

Miten muutoin voi tehdä ilmastoystävällisempiä valintoja?

Ilmastoystävällisempiä valintoja voi tehdä liikkumisen lisäksi esimerkiksi ottamalla huomioon eri ruokien valmistuksen hiilijalanjäljen ja vaihtamalla kodin sähkön tarjoajan ilmastoystävällisemmäksi. Oman kodin energiatuotannon valinnoista voit lukea lisää sivullamme “Kuinka tiedät, että sähkösi on ilmastoystävällistä.” Muut vinkkimme ilmastoystävällisempien valintojen tekemiseen olemme koonneet artikkeliimme “Miten voit vähentää omaa energiankulutustasi?”

Author: adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *